Ο Καθ. Πέτρος Π. Γρούμπος γεννήθηκε στην Ελλάδα το 1950, στη μικρή πόλη Ξυλόκαστρο, Κορινθίας. Σε ηλικία 18 ετών πήγε στις ΗΠΑ με πρωταρχικό στόχο να κάνει τις πανεπιστημιακές του σπουδές. Έκανε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές του σπουδές στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μπόφαλο της ΝΥ.
Έλαβε το διδακτορικό του το 1978. Η Διδακτορική του διατριβή είχε ως αντικείμενο την μοντελοποίηση και τον έλεγχο Μεγάλων Σύνθετων και Ιεραρχικών Συστημάτων. Μετακόμισε ως Επίκουρος Καθηγητής στο Cleveland State University του Οχάιο το 1980 και προήχθη σε Αναπληρωτή Καθηγητή το 1985. Έλαβε βραβείο Fulbright Scholar για ένα έτος από το Υπουργείο Εξωτερικών των Η.Π.Α. και ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Δίδαξε για ένα Ακαδημαϊκό έτος μαθήματα στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και έκανε παράλληλα έρευνα στην περιοχή των έξυπνων συστημάτων.
Το 1990 επέστρεψε στην πατρίδα του (Ελλάδα). Εκλέχτηκε τακτικός καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Υπολογιστών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Το 1991 ίδρυσε το Εργαστήριο Αυτοματισμού και Ρομποτικής στο οποίο ήταν ο Διευθυντής του (1991-2017). Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών (1999-03). Επίτιμο Ακαδημαϊκό Μέλος του Ρωσικού Ακαδημαϊκού Συμβουλίου Μηχατρονικής και Ρομποτικής, 2002-2014 και Επίτιμος Προσκεκλημένος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ανατολικής Κίνας της Σαγκάης, 2013-2016. Το 2017 αφυπηρέτησε από την ενεργό δράση αλλά συνεχίζει, ως ομότιμος καθηγητής να διδάσκει και να κάνει έρευνα στις επιστημονικές περιοχές των Ασαφών Γνωστικών Δικτύων, της Τεχνητής Νοημοσύνης, των Έξυπνων Συστημάτων και με έμφαση την εφαρμογή των στα καθημερινά προβλήματα της κοινωνίας.
Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, Πάτρα, Ελλάδα (2004–2010) . Ο Έλληνας Εκπρόσωπος στην Ομάδα Υψηλού Επιπέδου (HLG) του EUREKA για 10 χρόνια (αναφέρεται απευθείας στον Υπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας). Ο εκπρόσωπος της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτόματου Ελέγχου. Αντιπρόεδρος του Τεχνικού Συμβουλευτικού Συμβουλίου, Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας (2005-10). Ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Εθνικής Αντιπροσωπείας σε πολλές υψηλές θέσεις σε Ευρωπαϊκές Επιτροπές Διαχείρισης (ESPRIT, ICT, IMS, INCO). Αντιπρόεδρος του Mediterranean Control Association (MCA) 1990-σήμερα. Γενικός Πρόεδρος των IFAC Conferences, LSS ’98 και MIM 2000, και των IEEE Conferences, ISIC 2000 και MED 1994, 2000 και 2016 και των διεθνών Συνεδρίων CIT&DS 2017, 2019 και 2021.
Έχει διδάξει για 40 και πλέον χρόνια προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα: αυτόματο έλεγχο, στοχαστικές διεργασίες, ευφυή έλεγχο, έξυπνα συστήματα, ρομποτική, μοντελοποίηση σύνθετων συστημάτων, και ασαφή γνωστικά δίκτυα.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα καλύπτουν τους ευρύτερους θεματικούς τομείς της μοντελοποίησης και του ελέγχου μεγάλων σύνθετων δυναμικών συστημάτων, ευφυής έλεγχος, τεχνητή νοημοσύνη (AI), έμπειρα συστήματα, Ασαφής Γνωστικοί Χάρτες, Δυναμικά Νευρωνικά Δίκτυα, Υβριδικά Ενεργειακά Συστήματα (HES), Ιεραρχικά Συστήματα, Αλγόριθμοι Μηχανικής Μάθησης, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων (ΣΑΑ), Εξόρυξη Γνώσης, Υπολογιστές Μέθοδοι Προσομοίωσης, Μεταφορά Τεχνολογίας και Καινοτομία.
Ειδικά έχει διεξαγάγει χρηματοδοτούμενη έρευνα χρησιμοποιώντας προηγμένες νέες έξυπνες και ασαφείς τεχνικές και μεθόδους σε πολλές εφαρμογές ιδιαίτερα στη Μεταποίηση, την Υγεία, την Ενέργεια, το Περιβάλλον, τη βιομηχανία, την Οικονομία, τη Γεωργία, τις διεθνείς σχέσεις και τις Μεταφορές. Έχει εκδώσει τέσσερα βιβλία, επιμελήθηκε 8 βιβλία-πρακτικά συνεδρίων, γράψει 15 προσκεκλημένα κεφάλαια σε βιβλία. Πάνω από 320 εργασίες σε περιοδικά ή/και σε διεθνή συνέδρια, πάνω από 50 Τεχνικές Αναφορές.
Έχει υπάρξει Κεντρικός Προσκεκλημένος ομιλητής σε Ολομέλειας σε περισσότερα από 20 διεθνή συνέδρια. Είναι μέλος σε Editorial Boards σε επτά (7) Διεθνή περιοδικά, Guest Editor in οκτώ (8) Special Issues, Κριτής σε πολλά διεθνή περιοδικά και σε πολλά διεθνή συνέδρια. Έχει οργανώσει περισσότερες από 20 προσκεκλημένες ειδικές συνεδριάσεις σε Διεθνή Συνέδρια.
Έχει h-index 39 και περισσότερες από 7000 αναφορές (Google Scholar).
Το 2020 και 2021 έχει διακριθεί διεθνώς στους κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως στην Τεχνητή Νοημοσύνη, κατατάσσοντάς τον στο ανώτερο 2% των πιο επιδραστικών επιστημόνων, σύμφωνα με τους δημοσιευμένους καταλόγους PLoS Biolοgy 2020 & Mendeley Data 2020 και τη μελέτη του Πανεπιστημίου του Stanford “Updated science-wide author databases of standardized citation indicators” by Professor John Ioannidis and his team 2021.